datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Mindszenty-emléktáblát avattak Sopronkőhidán

Mindszenty József 1944. végi fogságára emlékeztető emléktáblát avattak szombaton a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán; az intézményben az egyházi vezetőre emlékeztető emlékszoba és -kiállítás nyílt.

KépgalériaAz eseményen részt vett Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István, a Jánostelep-Tómalom-Sopronkőhida településrészi önkormányzat elnöke is.

20110319mdszenthy16c.jpg

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke táblaavató beszédében arról szólt, hogy az emléktábláknak is történetük, szerepük van, de azért is kellenek életünkbe, hogy "fegyelmezzenek és figyelmeztessenek bennünket". Mint mondta, ez az emlékhely erősítheti azt az "egészséges Mindszenty-kultuszt", amelynek reneszánszát éljük a Kárpár-medencében.

20110319mdszenthy03c.jpg


Hozzátette: ez a tábla emlékeztethet arra is, hogy volt a magyar történelemnek egy napja, 1944. december 24., amelybe összesűrűsödött valamennyi szenvedésünk, hiszen kora hajnalban itt akasztották fel Bajcsy-Zsilinszky Endrét, az éjféli misét pedig fogolyként celebrálta Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás, a hallgatóság soraiban pedig három korábbi magyar kormányfő mellett a későbbi kommunista belügyminiszter, Rajk László is ott ülhetett.

 

20110319mdszenthy17c.jpg


Ez az este "egybefogta azokat, akik akár előbb, akár később (...) , egymás ellen fordultak" - mondta a szónok. Felidézte: saját életének három olyan állomása van, amelyet meghatározott Mindszenty.

20110319mdszenthy04c.jpg

Először kisgyermekkorában, az 1956. november 3-án este a hercegprímási beszédkor anyja szemében látott könnyek maradtak meg emlékezetében. Két évtizeddel később az, hogy barátjával a budapesti amerikai követségnél találgatták, melyik függöny mögött ülhet a forradalom leverése után oda menekült főpap. Harmadik meghatározó emléke pedig a bíboros földi maradványainak hazahozatala volt.

mindszenty.jpg.png

Az eseményen elhangzott: Mindszenty Józsefet 1944 novemberében tartóztatták le, mert körlevélben fordult Szálasi Ferenc nyilas vezetőhöz, egyebek mellett arra szólítva fel őt, hogy kíméljék meg a harcoktól a Dunántúlt. December 23-án szállították át paptársaival Sopronkőhidára, ahonnan - Apor Vilmos később vértanúhalált halt győri püspök közbenjárására - 27-én egy győri anyaotthonba szállították át.

Az avatóünnepség, majd a Mindszentyt méltató előadások után után ünnepi misét celebrált az intézet kápolnájában Márfi Gyula veszprémi érsek, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Szekeres János őrkanonok.

20110319mdszenthy28ac.jpg

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön kiállítótermében korabeli írásos, képi és tárgyi dokumentumokból Mindszenthy-emlékkiállítás nyílt meg, amellyel egy helyszínen Mihály Gábor szobrászművész kiállítása is helyet kapott. Megnyitóbeszédet mondott Andor Károly tanár és Mihály Gábor szobrász.

20110319mdszenthy43c.jpg

Az intézmény épületében ezt követően adták át a Mindszenthy emlékszobát, amelyet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldott meg.

20110319mdszenthy35c.jpg

MTI-firtl.sopron.hu

2011. március 19. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg