datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Építőipari Nívódíjjal jutalmazták a kiskastély felújítását Fertődön

Műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában Építőipari Nívódíjjal tüntették ki szerdán a fertődi Esterházy-kastély épületegyütteséhez tartozó kiskastély, az egykori jószágkormányzói ház felújítását.A projekt megvalósítása 2012-ben kezdődött el: a színvonalas tervezői és kivitelezői munka jóvoltából az úgynevezett kiskastélyból rendezvényközpontot kiszolgáló helyiségek - próbatermek, öltözők, szervizháttér - kapott helyet. Emellett visszaépítették a Narancsház és a kiskastély közötti összekötő szárnyat, és parkolókat is kialakítottak.

 

1280ccc.jpg

Nívódíjat megtestesítő bronztábla leleplezésénél jelen volt Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Latorcai Csaba helyettes államtitkár, valamint Császár Dániel, a Miniszterelnökség társasági portfólió kezeléséért felelős helyettes államtitkár, aki ünnepi beszédében bejelentette: szervezeti változás lesz az Eszterháza-központ életében. Töklincz Piroska személyében új főigazgató váltja fel a legutóbbi ügyvezető igazgatót, Egresitsné Firtl Katalint. Utóbbit az Eszterháza-központ alá tartozó nagycenki műemlék, a Széchenyi-kastély igazgatójává nevezték ki.

 

cccaaaDSC_0105.jpg

Építőipari Nívódíj

Az Eszterháza Közép-Európai Kulturális Központ harmadik fejlesztési üteme 2015. decemberében fejeződött be.

A beruházás részeként felújították az egykori kiskastélyt (jószágkormányzói házat), amelyben a rendezvényközpontot kiszolgáló helyiségek (próbatermek, öltözők, szerviz háttér stb.) kaptak helyet. Emellett visszaépítették a Narancsház és a Kiskastély közötti összekötő szárnyat, és parkolókat is kialakítottak.

 

 

L3195310ccc.jpg

A kiemelkedő sikert az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége szakmai Bíráló Bizottság Építőipari Nívódíjjal ismerte el, amelynek átadása alkalmából bronztáblát avattak fel a kiskastély aulájában. Az ünnepségen jelen volt dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, valamint dr. Császár Dániel, a társasági portfólió kezeléséért felelős helyettes államtitkár.

 

L3195311ccc.jpg

 


A kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése nem áll meg.
 

A fertőd–eszterházai Esterházy-kastély következő üteme :

A projekt fő célja, hogy erősítse az ország egyik legkiemelkedőbb kultúrtörténeti, építészettörténeti értékének turisztikai vonzerejét és az  Esterházy-kastélyt felzárkóztassa a hasonló jelentőségű nyugat-európai attrakciókhoz. A konzorciumi partnerek a Budavári Ingatlanfejlesztő  és Üzemeltető Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és  Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatási összeg 3.000.000.000 forint.

 

L3195314ccc.jpg

 A projektet a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásra érdemesnek találta, a várható befejezés 2020 júniusa. A fejlesztés egy komplex program részét képezi, amely hozzájárul az egész térség gazdasági növekedéséhez, a hazai turizmus területi koncentrációjának felszámolásához, valamint a külföldi vendégek magyarországi tartózkodásának és költésének növekedéséhez is. A projekt célja egy 21. századi igényeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.

A megújuló Esterházy-kastély

A Világörökség részét képező kastély helyszín Magyarország legjelentősebb kulturális emlékei közé tartozik. Jelenleg az egyik leglátogatottabb hazai kastély, a Nemzeti Kastélyprogram egyik zászlóshajója.

 

L3195316ccc.jpgA fejlesztés főbb elemei:

- A projekt keretében megvalósul az épület középső tömbje, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki  helyreállítása. A  helyiségek  eredeti  bútorokkal  kerülnek  berendezésre, történeti  enteriőrként, így a lehető leghitelesebb formában kerül bemutatásra a kastély berendezéseinek  elpusztulásuk és kirablásuk előtti állapota.

 

L3195317ccc.jpg- A kastély négy fő lakosztályának rekonstrukciója lehetővé teszi, hogy Magyarország vissza nyerjen egy olyan műemléket, amelynek nemzetközi vonzereje is kiemelkedő.

- Az épületben időszakos kiállítótermek is kialakításra kerülnek. Az itt megrendezésre kerülő tárlatok állandó dinamikát biztosítanak a múzeumnak, a nívós kiállítások idevonzzák azokat a látogatókat is, akik a korábbi években már látták a kastély állandó kiállításait. Az időszakos kiállító terekben van lehetőség a külföldről kölcsönbe kapott gyűjtemények bemutatására is.

 

L3195318ccc.jpgA projekt keretében újszerű turisztikai funkciók is kialakításra kerülnek:

- Integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, valamint új látogatási útvonalak kialakítása, amelyeknek a kastély parkja is a részét képezi.

- Imázsfilm bemutatása.

 

 

L3195319ccc.jpg

A fejlesztés részeként az Esterházy-kastély további egyedi élményelemekkel is gazdagodik, amelyek erősítik a helyszín vonzerejét. Ezek az innovatív eszközök új célcsoportok, például a gyerekes családok vagy a diákcsoportok számára nyújtanak majd új élményeket.

2017. május 31. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg