datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről (V/12901) politikai vitanap

A sikeres gazdaságélénkítés következtében a gazdasági mutatók folyamatos javulása mellett a munkanélküliség jelenleg Magyarországon az egyik legalacsonyabb európai szinten, ezzel is összefügg, hogy a családtámogatás, a nyugdíjak reálértékének megtartása is csaknem egyedülálló Európában - mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselő mai felszólalásában Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekrőlcímmel meghirdetettpolitikai vitanapon.Firtl Mátyás országgyűlési képviselő felszólalása Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről (V/12901) című politikai vitanapon.

 Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

 Az idős emberek tisztelete és megbecsülése értékrendünkből fakadó erkölcsi törvény. Az emberi élet legfontosabb 10 parancsa között is szerepel. Szent István királyunk az országépítés, a megmaradás, a fejlődés és a felemelkedés isteni és világi parancsai között életprogramjában - többek között - a hit megőrzése, az egymás tisztelete, az igaz ítélet mellett az idősek tiszteletét is említi, a megbocsátás, a becsületesség mellett.

Mai nyugdíjasainak sok küzdelemben volt részük, embertpróbáló évtizedeket éltek meg, kommunizmust, rendszerváltást, folyamatos és gyökeres, gyors ütemű politikai, gazdasági, társadalmi, technikai változások időszakát.
Ők a mai aktív generáció nevelői, akiknek élete munkája van mindabban, amivel hozzájárultak közösségeink, hazánk mai arculatának megformálásához.

 Tudásuk, tapasztalataik értékesek és hasznosak, tiszteletet, megbecsülést érdemelnek. Környezetünkben megtapasztalhatjuk, hogy nagyon sok nyugdíjas esetében a nyugdíjaskor nem inaktivitást jelent.  Ezért is meg kell becsülnünk és köszönetet kell mondanunk mindazoknak is, akikre nyugdíjasként, mint elengedhetetlen segítségre és támaszra számíthat családjuk, és meg kell becsülnünk mindazok elkötelezettségét, tudását, tehetségét és tenniakarását is, akik nyugdíjas-közösségekben tevékenyen vesznek részt az értékteremtésben, továbbadásban, az időskor ellenére is megtalálva helyüket és küldetésüket, a gyarapítva közösségeiket, erősítve az összetartozást. 

 A Fidesz-KDNP szövetség kormánya ennek érdekében 2010-et követően, a nyugdíjas szervezetekkel kötött megállapodása értelmében garantálja és megvédi a nyugdíjak értékét.  Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak értéke minden évben legalább az infláció mértékével emelkedik.

 

ccc20170606nyugdijasvita01.jpg

Tisztelt Képviselőtársaim!

A folyamatok összefüggéseiben való szemlélése okán, engedjenek meg egy nagyon rövid kitérőt arra, hogy az előző, bal-liberális kormányok nyugdíjasokat sújtó intézkedéseivel ellentétben milyen tényezők vezettek oda, hogy az Orbán-kormány érvényt szerzett a nyugdíjasokkal kötött megállapodásnak és betartja ígéretét, miközben 2010-ben még államcsőd fenyegette hazánkat.

Emlékeztetőül: 2010-ben  – a görög példa nyomán – az a veszély fenyegette az IMF-hitel törlesztésével sújtott, egyébként globális válságidőszak közepette kivéreztetett országot, hogy, az – több várható megszorítás közepette - a nyugdíjak drasztikus csökkentését is meg kell majd megtennie egy az addidi baloldali kormány által kijelölt kényszerpályán, amennyiben az addigi, elhibázott politikát , gazdaságpolitikát folytatja.

Fontos a nyugdíjasaink számára is, a nyugdíjak értékállósága megőrzése szempontjából az, hogy a 2010-ben alakult Orbán-kormány olyan törvényhozási, jogalkotási folyamatba kezdett a rendszerek átalakítására, olyan gazdaságfejlesztési programot indított el és vitt sikerre, olyan adópolitikát alkalmazott és tett eredményessé, hogy mára már tény, hogy 6. éve folyamatos és töretlen a gazdasági növekedés, amely az uniós átlagot is meghaladja. Az IMF hitelt visszafizettük, az államháztartás stabil, az államadósság csökkentése. 2018-ban 4,3%-os gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4%-os hiány és százalékos infláció mellett. 

A sikeres gazdaságélénkítés következtében a gazdasági mutatók folyamatos javulása mellett a munkanélküliség jelenleg Magyarországon az egyik legalacsonyabb európai szinten, ezzel is összefügg, hogy a családtámogatás, a nyugdíjak reálértékének megtartása is csaknem egyedülálló Európában.

Egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP kormánya volt az egyetlen az utóbbi 15 év kormányai között, amely ígéretéhez híven megóvta a nyugdíjak vásárlóértékét, a nyugdíjak infláció mértékének megfelelő folyamatos növelésével.

Így a hazai makrogazdasági folyamatok alakulásának a nyugdíjasok is kedvezményezettjei, mert, - amint az a költségvetés tárgyalása során is elhangzott - a kormány 2010-ben tett ígérete szerint, évről évre megvédi a nyugdíjak reálértékét, megőrzi azok vásárlóerejét, úgy hogy a mindenkori nyugdíjemelés mértékét az adott évre tervezett inflációhoz igazítja.

2018-ban pedig, szintén az infláció mértékével megegyező nyugdíjemelést valósít meg a kormány (2018-ban az ideinél nagyobb, 3%-os lesz a nyugdíjemelés). Továbbá a gazdasági növekedés függvényében külön kormányzati intézkedésekre is sor kerülhet.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy az Orbán kormány kiáll az idősek mellett, és, meggyőződésünk, hogy nyugdíjasaink a magyar társadalom életében nem csak eddigi munkájuk által, de a jelenben is elhivatottsággal rendelkező értékes tagjai a közösségnek.

Nyugdíjasaink elkötelezettségének is része van abban, amit közösen elértünk, hogy közös erőfeszítéseinek eredményeképpen jutott ma oda Magyarország, hogy a sikeres gazdaságpolitika eredményei a nyugdíjak emelkedésében, értékállóságában, a helyettesítési ráta mértékében, a nyugdíjprémiumban is érvényre juthatnak.

 

ccc20170606nyugdijasvita02.jpg

Tisztelt Képviselőtársaim!

A Kormány felelőssége egy olyan állami nyugdíjrendszer kidolgozása, amelyik stabil és kiszámítható, és nem termeli újra az államadósságot.
Megteremtettük és megőrizzük a nyugdíjkassza egyensúlyát.  A korai nyugdíjazással érintett, ám munkaképes, életerős emberek esetében a Kormány célja, hogy megteremtse a lehetőséget a munka világába történő visszatéréshez, azoknak, akik azt szeretnék.

 Bevezettük a NŐK 40 Programot, ami sikerre vittünk.  2017. április végéig több mint  194 ezren éltek már ezzel a lehetőséggel.  A GDP-növekedéssel, azaz a már említett sikeres gazdaságpolitikával összefügg a nyugdíjprémium, amely akkor jár, ha a GDP-növekedés várhatóan meghaladja a 3,5 %-ot. Erre első alkalommal ebben az évben van kilátás.

A nyugdíjasok életét megkönnyítő intézkedések között közvetlen és közvetett intézkedések hosszú sorából, amennyiben azt tételesen alapos elemzés alá vetjük, úgy azt egyértelműen láthatjuk, hogy azok a nyugdíjas-társadalomnak aligha van olyan rétege, amelyet valamilyen formában/intézkedésben ne érintene valamely pozitív irányú intézkedés, előrelépés.

Így, a közvetlen intézkedések között, címszavakban felsorolva: a már említett Nők 40 Program mellett, a Btk. módosítás az idősek fokozottabb védelmére, a szociális szolgáltatások területén hozott intézkedések (idősotthoni ellátás, szociális étkeztetés, Házi-, és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, házi gondozás, időskori ellátások), az Erzsébet program , amely eddig összesen több mint 210 ezer nyugdíjasnak nyújtott üdülési, pihenési lehetőséget.).  Aztán folytathatjuk a közvetlen intézkedések sorát az Idősek Tanácsa, mint a kormány tanácsadó testülete létrehozásával, az aktív időskor – szövetkezeti foglalkoztatási forma törvényjavaslatával, amelyről Selmeczi Gabriella  képviselőtársam is beszélt, amelynek zárószavazására várhatóan a június 12-ei héten kerülhet sor.

A nyugdíjasok életkörülményeit jobbá tevő közvetett intézkedések között a rezsicsökkentés, az élelmiszerek áfa tartamának csökkentése, a gyógyszerár-támogatás, a családtámogatási rendszer, a várólisták kérdése, a szűrőprogramok, a   Munkahelyvédelmi Akció, a munkaerő piacra jutás segítése, a rehabilitációs kártya, a közlekedési kedvezmények, a kulturális kedvezmények, a kikapcsolódás és sport területén nyújtott kedvezmények sorolhatók fel.

 Az Otthon Melege Program keretében a családok és a nyugdíjasok külön is érintettek.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Nem szokásom parlamenti felszólalás keretében a sajtóból idézni, de most mégis megteszem, beszédes címeket olvashattunk teljesen különböző portálokon a költségvetés tárgyalása során. „A nyugdíjasok biztosan jól járnak a kormány terveivel…”, (portfolio.hu), Novemberben megdobják nagyjából 24 ezerrel a nyugdíjasokat (index), Extra nyugdíjemelés, béremelés és adócsökkentés (napi.hu).

A mai vitanap üzenete és következtetése - az elhangzottak és a számadatok alapján is -hasonlóképpen hangozhat: „A nyugdíjasok továbbra is jól jártak a kormány terveivel”, mert a magyar nyugdíjrendszer hosszútávon biztonságos, stabil és kiszámítható. Ezt mondom úgy is, mint közel 50 éve dolgozó és immár nyugdíjaskorú a Parlamentben.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

firtl.sopron.hu

2017. június 6. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg