datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Forrásteremtés és fejlődés - Egyházi Alapítványok regionális konferenciáját tartották

Minden alapítvány és egyesület értékek szolgálatában áll. A közösség szolgálatába helyezi erőforrásait annak érdekében, hogy a közösség, vagy egy ügy az előbbre jusson, fejlődjön értékben, tudásban, javakban, többé váljon, valami pozitív elmozdulás következzen be, a jó irányba változás. Nyilvánvaló, hogy az egyházi alapítványok által támogatott tartós célok alapja a hitbeli meggyőződés, a keresztény/keresztyén értékrend. Erre épül minden szolgálatuk - mondta köszöntőjében Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

KépgalériaAz Egyházi Alapítványok II. Regionális Konferenciáját Sopronban, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium dísztermében.

A teltházas rendezvényen Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a meghívottakat.

Dr. Badacsonyi Zoltán, projektvezető az alapítványok sajátosságairól és lehetőségeiről tartott előadást.

cccBE1.jpg

 

A projektvezető , a szervező Petrecz Sándor Alapítvány nevében elmondta: a konferencia célja, hogy segítséget nyújtson az egyházi jellegű, célú alapítványok hatékonyabb működéséhez, kapcsolatainak fejlesztéséhez.

 

cccBE2.jpg

- Minden civil szerveződés  alapja az értékek szolgálatára történő szerveződés. Ezek  mind fontosak a társadalom életében és mind támogatandók.A különbség, - ha úgy tetszik – a többlet – az egyházi alapítványok vagy egyesületek esetében az értékrendiség. Vagyis: hogy milyen sorrendben állnak az  értékek az alapítvány tevékenységében. Hogy mi az alapérték, amire az összes többi épül, a többi meg milyen sorrendet követ   – mondta köszöntőjében Firtl Mátyás, a térség országyűlési képviselője.

 

cccBE3.jpg

 Az alapítvány alapvetően célok, tevékenységek támogatását végző szervezet. Minden alapítvány és egyesület értékek szolgálatában áll. A közösség szolgálatába helyezi erőforrásait annak érdekében, hogy a közösség, vagy egy ügy az előbbre jusson, fejlődjön értékben, tudásban, javakban, többé váljon, valami pozitív elmozdulás következzen be, a jó irányba változás. Nyilvánvaló, hogy az egyházi alapítványok által támogatott tartós célok alapja a hitbeli meggyőződés, a keresztény/keresztyén értékrend. Erre épül minden szolgálatuk.

 Ebben a körben nem kell külön bizonygatni, hogy ez az az értékrend, világszemlélet, amely az emberi lét értelme és alapja és amely Szent István óta megtartotta a magyarságot. Ez a szikla és az alap, az egyedüli.

- És, ha Szent István idejét említettem, akkor talán ez valami réginek, elavultnak tűnhet.  Igen régi, de nem idejét múlt! Ma  keresztény világszemlélet és hit ugyanolyan időszerű, mint ezer évvel ezelőtt, és mint kétezer évvel ezelőtt. A mi jelenünkben is a keresztény értékrend léte, és védelme az életet, a jövőt, a megmaradást, a fejlődést jelenti, a migránsválság által sújtott időkben ezt nem kell hangsúlyozni. Ez adja a jelentőségét a tevékenységüknek - fogalmazott Firtl Mátyás.

 cccBE5.jpg

 

Másrészt az egyházi alapítványok olyan pluszt adnak hozzá mindahhoz, ami a közjó előteremtését, szolgálatát jelenti, amellyel a közös munkában partnerei, együttműködői az államnak. Ezért is tartjuk fontosnak a támogatásukat, mert átvállalnak fontos feladatokat. A támogatásról szólva Firtl Mátyás kitért a Parlament előtt fekvő, a civil szervezetek működésének átláthatóságát biztosító törvénytervezetre is.

Harmadsorban Firtl Mátyás elmondta: Az egyházi kötődésű alapítványok, szervezetek megteremtik az értékrendalapú kapcsolatot (átjárást) az egyházi és a világi, a köznapi élet között.  Vagyis az értékendet, a keresztény értékrendet viszik ki a világba a sokrétű tevékenységek közé, területekre, az utcára, intézményekbe, olyan emberek közé, akik nem feltétlenül templomba járók, vagy nem hitben élők. Így missziót végeznek olyan helyeken, olyan alkalmakkor, ahova és amikor az egyház oda nem ér el.
Ezért tudják hitelesen a közösséget szolgálni. Mert az értékrend erre készteti. Ezért van bennük potenciális lehetőség – hangsúlyozta Firtl Mátyás.

 

ccc4.jpg

 A potenciális lehetőségek gazdag tárházát a konferencia előadásai mutatták be.

Az előadások között bemutatkozott a megyei Civil Információs Centrum pontos képet adtak még az alapítványok, egyesületek működéséről is, fő üzenetek között elhangzott fontos, hogy az alapítványok maguk tegyenek azért, hogy működésük, tevékenységük, vállalt küldetésük finanszírozási hátterét biztosítsák és erősítsék, hogy folyamatosan fejlődjenek. A forrásteremtés módszereit lehetőséget és több, jó példát is megismerhettek a konferencia résztvevői.

2017. június 9. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg