Sopron
datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Nagyköveti jelenléttel is rangossá emelt testvértelepülési látogatás Kópházán

 Kópházán tett látogatást a Bosznia-Hercegovina-i Kiseljak nevű testvértelepülés küldöttsége Mladen Mišurić-Ramljak polgármester vezetésével.  A Kópháza és Kiseljak közötti testvértelepülési kapcsolat rangját külön is jelzi, hogy a testvértelepülési találkozóra eljött Kópházára Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövete, Aleksandar Dragicevic és Goran Pranjic tanácsos.

KépgalériaA két település közötti élénk kapcsolat és érdeklődés jeleként a bosznia-hercegovinai kisváros népes delegációjának tagjai között az ottani helyi közélet képviselői között a település életét meghatározó számos terület, így az egyházi élet helyi reprezentánsa is jelent volt.

A látogatás során a delegációt Kópháza nevében  Grubits Ferenc polgármester fogadta együtt Firtl Mátyással, a térség országgyűlési képviselőjével, aki a térség képviseletén túl, mint a Magyar Országgyűlés IPU Dél-Kelet Európai-Magyar Baráti Társaságának elnöke, ezen belül a Bosznia-Hercegovinai Tagozat elnöke is  vett részt a hivatalos programokon.

 

cccaIMG_0752.jpg

 

A testvértelepülési és egyben nagyköveti programsorozat részeként Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet a boszniai-hercegovinai vendégekkel közösen tekintette meg a falu jelentősebb emblematikus helyeit, intézményeit, - többek között -  a helyi tájházat és tájékozódott a település életéről, az eddigi fejlesztésekről.

 

cccaIMG_0774.jpg

 

A településen tett közös bejárást követően a kópházi polgármesteri hivatalban a helyi önkormányzat, a horvát nemzetiségi önkormányzat, a helyi horvát kulturális egyesület, továbbá a helyi intézményvezetők mutatták be a közélet legfontosabb területeinek működését, különösen a horvátságnak az anyanyelvi oktatás, a kultúra, a hagyományőrzés területén, a közösségi élet több szegmensét érintő legfontosabb eredményeit és terveit.

cccaIMG_0795.jpg

 

Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő az európai szintű és dimenziójú együttműködésben  – Dél-Kelet Európai és külön Bosznia-Hercegovinai viszonyrendszerben is -  a térségbeli biztonság és fejlődés közös érdekeinek érvényesítésének kérdéskörének jelentőségéről is beszélt.

Aleksandar DRAGIČEVIČ nagykövet és Mladen Mišurić-Ramljak, Kiseljak polgármestere egyaránt elismeréssel szólt Kópháza fejlesztéseiről, és a további együttműködés lehetőségeiről, amelynek támogatását fontosnak tartja, úgyis, mint a két ország közötti, a kulturális értékeket erősítő, azok szintjén megvalósuló közvetlen kapcsolatteremtést. Példaértékűnek nevezték a közös kulturális értékek erejére épülő kapcsolatot, amely mindkét települést gazdagítja és a magyar-bosznia-hercegovinai kapcsolatot is erősíti.

 

cccaIMG_0805.jpg

.

 

cccaIMG_0809.jpg

.

 

cccaIMG_0813.jpg

.

cccaIMG_0842.jpg

 

A testvértelepülési delegáció a nap folyamán résztvett a kópházi műfüves labdarugó-pálya avatásán és a helyi szüreti nap programjain is.

*

Kiseljak a csaknem 20.000. lakosú kis város Bosznia-Hercegovina központjában, 35 km-re fekszik a fővárostól Szarajevótól. A lakossága összetételében horvátokból, (51,93 %), bosnyákokból, (40,46 %), szerbekből (3,06 %) és további más nemzetiségűekből áll. Kiseljakról először 1531-ben tett említést az útikönyvben a szlovén író Benedikt Kuripešić. Az osztrák-magyar monarchia-beli időket követőenn Kiseljak fejlettebb lett, mint fürdőváros, a központ a kereskedelem és kézművesség volt.

Az első világháború után fejlesztések kezdődtek, amely az 1930-as években feléledt. A második világháború után Kiseljak egy parkosított település lett, a központja viszonylag nagy terület volt.
Napjainkban Kiseljak egy viszonylag új település, amely több forrásból és völgyből alakult.
Kiseljak intenzíven kiheverte a háború hatásait. Felgyorsult a jelenlegi közigazgatási és üzleti központ, lakásépítés, infrastrukturális intézményeket is felújítottak. Új parkoló-terek, kereskedelmi épületek lettek a városban. Kiseljak minden tekintetben terjeszkedik és arra törekszik, hogy az egyik legnagyobb, legfejlettebb és legvirágzóbb központ legyen Boszniában.

Kópházán 2016 óta utca viseli a testvértelepülés, Kiseljak nevét.

Legutóbb Kópháza boszniai testvértelepülése a Bosznia-Hercegovina-i Kiseljak nevű városának meghívására Kiseljak város napján 2017. júliusában vett részt Firtl Mátyás, a Magyar Parlament IPU Dél-Kelet Európai-Magyar Baráti Társaságának elnöke, ezen belül a Bosznia-Hercegovinai Tagozat elnöke és egyben Sopron és térsége országgyűlési képviselőjeként Kópháza küldöttségeként, Grubits Ferenc polgármesterrel.

2017. szeptember 16. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg