Sopron
datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása felelősség és kötelesség

A megváltozott munkaképességűek teljesítménye is hozzájárult a munkalapú gazdaság megvalósításához, a magyar gazdaság teljesítménye folyamatosan növekedéséhez. Az eddigieknél jelentősen több támogatás jut erre a területre, ami a munkakörülmények minőségében is megmutatkozik  - mondta Firtl Mátyás a Védett Szervezetek Országos Szövetsége konferenciáján. 

KépgalériaA Védett Szervezetek Országos Szövetsége 2017. szeptember 21-én Sopronban tartotta térségi konferenciáját.  A program során Balogh Zoltán VSZOSZ elnöke ismertette a napirendet és a konferencia célját.
Firtl Mátyás, Sopron és környéke országyűlési képviselője majd dr. Simon István, Sopron város alpolgármestere köszöntötte a rendezvényt.

 

cccaDSC_0441.jpg

A résztvevők tájékoztatót hallhattak az Állami Számvevőszéknek az önkormányzati tulajdonú akkreditált rehabilitációs munkaadóknál végzett ellenőrzéseinek tapasztalatairól, amelynek Horváth Margit ÁSZ ellenőrzési főosztályvezetője volt az előadója, majd a FORENO Nonprofit Kft. (Sopron) működése, a foglalkoztatásban betöltött szerepéről hangzott el tájékoztató.

 

 

A további témakörök sorában tájékoztató hangzott el a MÁK és BFKH ellenőrzési tapasztalatainak tanulságairól, a megváltozott munkaképességűek 2018. évi foglalkoztatásának támogatásához benyújtandó pályázatokró, l amelyet a rehabilitációs foglalkoztatás helyzetének felmérésére, értékelésére az Mmtv. és Mmr., valamint a kapcsolódó jogszabályok módosításának előkészítése tárgyában követett előadás, majd  ajánlás a Szakmai Kollégium részére.

Firtl Mátyás felszólalását a köszönet szavaival kezdte, amikor megköszönte mindazokhoz, akik – akár megváltozott munkaképességűekként is – de munkájukkal, tevékenységükkel, teljesítményükkel mindenképpen hozzájárultak ahhoz, hogy megvalósítsuk a munkalapú gazdaságot, ezzel pedig ahhoz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye folyamatosan növekedjen.  Ennek hozadéka a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek működésében, és az érintettek munkakörülményeiben, életminőségében is megmutatkozik.

 

cccaDSC_0455.jpg

- Magyarországot Önökkel is közösen olyan országgá tettük, amely képes minden polgárának munkát adni, aki dolgozni akar. A magyar gazdaság – az Önök teljesítményének is köszönhetően -  jól működik - fogalmazott Sopron országgyűlési képviselője. Mára már mindazoknak a megváltozott munkaképességűeknek, akik dolgozni akarnak, mind munkát tudunk adni.

Firtl Mátyás emlékeztetett:  ma a magyar gazdaság ott tart, hogy az államadósság 74 % alá csökkent, a gazdaság második negyedéves bővülése 3,2 %, a foglalkoztatottak száma több mint 4,4 millióra növekedett és a munkanélküliség 4,2 %-ra csökkent, miközben a mi térségünkben nincs is.  Mindezekkel szorosan összefügg, - és ebben a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók teljesítménye is benne van - , hogy milliárdos támogatás jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

 

cccaIMG_0872.jpg

„Úgy kell bánni az elesettel, mint egy királlyal” –  Batthány Strattmann Lászlót idézte Firtl Mátyás, mikor rámutatott: Ennek az elvnek az alkalmazása elsősorban erkölcsi parancs és kötelesség, emberbaráti gesztus  - ez a szolidaritás  -  minden ember számára. Másrészt: a közösség számára, a közéletben, az országos politikai döntésekben felelősség és elkötelezettség, aminek érvényesítése a közjó szolgálatát jelenti.

2017-ben több mint 34 milliárd forintot fordít a kormány a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs foglalkoztatására. Mindezt  további 5,1 milliárd forinttal egészítik ki a minimálbér- és bérminimum-emelés kompenzálásáért. Így ebben az évben több mint 39 milliárd forint jut a rehabilitációs foglalkoztatásra.

 

cccaIMG_0891.jpg

Ezek a számok, de fontosabb, hogy a számok mögött emberek vannak, sorsok, életek.  Ezért a növekedő számokban egyben az együttérzésen túl a tettekre váltott segítőszándék van, azért hogy a  szenvedéssel, az elesettséggel minél többen sikeresen meg tudjanak küzdeni.

 - Minden támogatásnak, minden többletforrásnak, minden intézkedésnek akkor van értelme, ha segít abban, hogy a megváltozott munkaképességűeket felemelje a nehézségek fölé, hogy lebontsa az épek és sérültek közötti falakat, hogy segítsen minden nehézség ellenére a közösség aktív tagjává válni a munkájuk által - fogalmazott Firtl Mátyás, hozzátéve:  Sopron, a megye is példát mutat minden hazai vállalkozásnak a szemléletváltásban, aminek alkalmazása a versenyszférában is követendő.  Csak a FORENO esetében a 140 foglalkoztatott között 114 a megváltozott munkaképességű, akik a legkorszerűbb munkakörülmények között végzik a tevékenységüket, úgy, hogy mind jó minőségű, hasznos, elengedhetetlenül munkát végeznek miközben, egyébként munkaerőhiány van ennél a cégnél is.

 

cccaIMG_0900.jpg

 Mára már a köztudatban van az, amiről a munkaadók is mind meggyőzödhetnek, hogy a megváltozott munkaképességűek hatékonysága, eredményessége nagyon jó.

Batthányi Stratmann elvét alkalmazva – nekünk kell szolgálnunk az elesetteket azzal, hogy mindent megteszünk azért, hogy a vállalkozások bátrak legyenek, nyitottak, együttműködőek, mertmindez előfeltétele annak, hogy a kormányzati lehetőségeket a megváltozott munkaképességűek javára, így az egész magyar társadalom javára tudják fordítani. Ennek mikéntje és eredményessége pedig minket, mindannyiunkat minősít, amiről nem csak gazdasági hatékonysága, a közösségi ügyek előmozdítása területén, de emberként is egyszer számot kell adnunk - mondta Firtl Mátyás, azt megelőzően, hogy eredményes tanácskozást kívánt az egybegyűlteknek.

 

cccaIMG_0921.jpg

2017. szeptember 21. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg