datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Emlékezés a Don-kanyar hőseire Lövőn - Felújított világháborús emlékmű avatásával

Példamutató minden település számára az, ahogyan Lövő község tiszteli a hőseit és történelmi értékeit. 75 éve, hogy 1943-ban a 2. magyar hadsereg ellen megindította támadását a Vörös Hadsereg. A keleti fronton százezernél is több magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy került fogságba. A Don-kanyar hőseire is emlékeztünk Lövőn szentmisével és emlékműátadással.

KépgalériaFirtl Mátyás országgyűlési képviselő részt vett Lövő község I. világháborús felújított emlékművének átadási ünnepségén, amelyet a Don-kanyar hőseinek és áldozatainak emléknapján tartottak.

Példamutató minden település számára az, ahogyan Lövő község tiszteli a hőseit és történelmi értékeit. 75 éve, hogy 1943-ban a 2. magyar hadsereg ellen megindította támadását a Vörös Hadsereg. A keleti fronton százezernél is több magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy került fogságba. A Don-kanyar hőseire is emlékeztünk Lövőn szentmisével és emlékműátadással.

 

ccclovo_9095.jpg

Lövő község I. világháborús felújított emlékművének átadási ünnepségét a Don-kanyar hőseinek és áldozatainak emléknapján tartotta..

Az esemény a Nagyboldogasszony templomban bemutatott szentmisével kezdődött a Don-kanyarban hősi halált halt áldozatokért, a hazatértekért és az itthonmaradott családokért, a nemzetért és megmaradásunkért.  

A szentmisén résztvett  Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke is, amelyet követően Lövő település felújított I. világháborús emlékművének átadási ünnepségét tartotta a település közössége.

Az ünnepséget a Don-kanyarban életüket áldozó magyar honvédok hősiességének méltatását Feketéné Grúber Szabina történelemtanár ünnepi beszédben tette meg, amelyet követően verssel és énekkel tették emelkedetté a helyi közösség fiataljai az eseményt. 

 

ccclovo_9104.jpg

A felújított emlékművet Gyürü Ferenc plébános áldotta meg. Az első világháború hőseinek tiszteletére emelt monumentumon a világháborús emlékművek szimbolikus motívumai jelennek meg. A talapzaton a haldokló, elerőtlenedő katonát Krisztus búcsúztatja. Krisztus alakja a feltámadás és az örök élet reményére utal. Az obeliszk tetején egy felröpülni készülő turulmadarat látunk. Az obeliszk, mint építmény a dicsőséget és erőt, a turul pedig a magyarságot jelképezi.

 

ccclovo_9084.jpg


Hollósi Gábor polgármester elmondta: Lövő Község Önkormányzata az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság döntése alapján  kormányzati támogatással másfél millió forintból újíthatta fel a történelmi emlékművet hőseinek tiszteletére, a közösség erősítésére és örömére.

A felújított emlékműnél Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke és Barcza Attila, Sopron önkormányzata képviselője és tanácsnoka helyezte el a tisztelet koszorúját, azt megelőzően, hogy Hollósi Gábor polgármester, és Lövő település civil szervezetei is koszorúztak.

 

ccclovo_9116.jpg

Az eseményt követően Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke elmondta:
Példamutató minden település számára az, ahogyan Lövő község tiszteli a hőseit és történelmi értékeit, amiként  fontosnak tartotta az I. világháború hősei emlékművének felújítását és annak méltó avatóünnepségét.
Külön elismerésre méltó és jelzésértékű, hogy az ünnepséget a Doni megemlékezés évfordulójának megemlékezésének időpontjára tették, rangját egyházi részvétellel is megerősítve.

Lövő község vezetése így rangos közösségi eseménnyé tette az emléknapot .

 

cccovo_9122.jpg

 Firtl Mátyás nem csak  az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként, de  személyes, családi indíttatásból is fontosnak tartotta résztvenni a megemlékezésen, miután édesapja is megjárta a Don-kanyar poklát.

75 éve, hogy 1943-ban a 2. magyar hadsereg ellen megindította támadását a Vörös Hadsereg. A keleti fronton százezernél is több magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy került fogságba. A doni áttörés a magyar honvédség leggyászosabb napjává vált a második világégésben, amikor 1943 január 12-én hazánk katonái, több ezer kilométerre hazájuktól, a legzordabb orosz télben vívták lehetetlen küldetésük véres harcát Voronyezs városának körzetében, a Don-kanyarban. A 2. magyar hadsereg katonáinak gyér fegyverzet és felszereléssel kellett volna a túlerővel szembeszállni a  mínusz negyven fokos gyötrő orosz télben.

 

ccclovo_9141.jpg

A végeredmény a leírhatatlan szenvedés volt. A reménytelen harcot vívó honvédek – kik közül sokan tervekkel, álmokkal teli fiatalok, s családapák voltak - talán még sohasem hiányolták annyira szülőföldjüket, családjaikat mint azokban a lélekszaggató napokban ott, ahol égett a föld… Sokan közülük sohasem térhettek haza - a németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg összesen 207 500 katonája vett részt, ám a frontról történő kivonást követően ennek a létszámnak csupán alig negyven százaléka tért vissza Magyarországra.

2018. január 12. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg