datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Cabernet Sauvignon lett Eszterháza bora

A fertődi Esterházy-kastély Tiszttartói házában szerdán az Eszterháza borát kiválasztó rendezvényen a Sopron-Fertőmenti Hegyközség tizenegy borászata mérettette meg borait.

Képgaléria frissítés alattAz Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának együttműködésével rendezte meg első borbírálatát, melynek eredményeként kiválasztásra került a 2018-as esztendő „Eszterháza bora".

Az öt fős szakmai zsűrit Kósa István, Taschner István, Mikó Gábor, Dr. Sztancs György és Horváth Imre borász alkotta. A szakmai zsűri tizenegy Fertőd és Fertőd környéki borász huszonhét különböző vörös, siller és rozé borából választotta ki a társadalmi zsűri elé ajánlott borokat. A bírálat alatt a szakmai zsűri munkáját jegyző felügyelte.

 

 

ccccaaaIMG_1776.jpg

A szakmai kiválasztást a társadalmi zsűri borbírálata követte. A szintén öt fős társadalmi zsűri képviselői dr. Császár Dániel helyettes államtitkár, Esterházy Antal herceg, Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető, Bognár Zoltán Fertőd polgármestere, és Dr. Jármi Miklós. A szakmai és társadalmi zsűri kóstolta és pontozta a borokat, és egymástól függetlenül, egyöntetűen kiválasztotta az idei év Eszterháza borát, amely Dulicz Tamás Cabernet Sauvignon 2015-ös évjáratú bora lett.


cccaaaIMG_1778.jpg

A borversenyt követő eredményhirdetésen köszöntőt mondott Esterházy Antal herceg, Császár Dániel helyettes államtitkár, a borbírálat szempontjait Taschner István a Soproni Borvidék Hegyközségi tanácsának elnöke, hegybíró ismertette.

Esterházy Antal herceg a kastélyegyüttes és a hely értékei ismertségének növelése szükségességét hangsúlyozta, amelyet az Eszterháza bora jól szolgál.

cccaaa2.jpg

 

Eszterháza gyönyörű környezetet teremt ahhoz, hogy itt közösség épüljön - ezért is fontos, hogy legyen jó bora a helynek, mert a bor is közösségteremtő erővel bír  - erről is beszélt Császár Dániel helyettes államtitkár, aki elmondta: büszke arra, hogy a társadalmi zsűri ugyanazt a bort találta meg Eszterháza boraként, amit a szakmai zsüri. Eszterháza bora nem csak marketing célokat szolgál, hanem egy szép hagyományt teremt, amit a jövőben is folytatni kell és az elkövetkezendőkben akár több bor is szolgálhat Eszterháza boraként - fejtette ki az államtitkár-helyettes.

 

cccaaaebfirtl01.jpg

Az Eszterháza bora cím kihirdetését követően pohárköszöntőt Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője mondott a megjelent térségbeli borászok, polgármesterek, közéleti személyiségek, továbbá turisztikai szakemberek körében.

 

cccaaaebfirtl06.jpg

Firtl Mátyás pohárköszöntőjében visszautalt az öt évvel ezelőtti, Fertődön tartott kormányülésre, amikor – mint fogalmazott:  „elindult egy folyamat itt a Fertő parton és ezt a folyamatot annak a kormánynak köszönhetjük, amelyet Orbán Viktor vezet. ” Köszönhetjük Lázár János miniszternek is, aki nagy tisztelője a környék múltjának, és értékeinek, amelyeket az Esterházyak itt megjelenítenek és herceg úr személyében képviselnek is a jelenben.

Az Eszterháza bora, amit hagyományteremtő módon választottak, a település és Eszterháza, eredménye is lesz. A kastélynak is fontos , mint minden, ami az itteni meglévő értékeinket mutatja fel. A jó összehozza az embereket. A jó borérték, a jót szolgálja, mindazokat az eredményeket is erősíti, amelyek az Eszterházára irányuló, a jelentős anyagi támogatásban is megnyilvánuló kormányzati figyelemnek köszönhetők. Ez szolgálja mindazoknak a lehetőségeknek a kiteljesedését, amelyek a térség vonzerejét erősítik, hogy minden értékét megmutathassa.

 

cccaaaP1050412.jpg

Eszterháza él, Eszterháza van, a kormány arra törekszik, hogy a fejlődés folytatódjon – mondta Firtl Mátyás, aki köszönetet mondott a borászoknak, akik ilyen borokat tudnak itt termelni, kívánta: Isten áldása legyen a bortermelőkön és Eszterháza sikerein.


2018. február 1. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg