datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Európai Parlamenti Hét 2018. - az uniós költségvetést is tárgyalták

Firtl Mátyás Magyarország képviseletében vett részt Brüsszelben a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló parlamentközi konferencián, amelyet február 19-20 között tartottak.

FilmriportA napirendek között szerepelt az EU adópolitikájának jövője, továbbá a 2020 utáni többéves pénzügyi keretmegállapodás.

A plenáris ülés megnyitója: itt

 

cccL009362-A3PO-IPOL-European_Parliamentary_week_2018_(002).jpg

Az Európai Parlamenti Hét 2018. honlapja: itt

A vita során Magyarország álláspontját Firtl Mátyás felszólalásában ismertette.

 

 

cccephet2018FM01.jpg

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek az európai szemeszter konferencián. A 2020 utáni többéves pénzügyi keret kialakítása során jó néhány kihívással kell szembenéznünk. Közülük a leglényegesebb brexit eredményeként évente kialakuló 10-12 milliárd euró bevételkiesés. A másik komoly kihívást a biztonság- és védelempolitika terén felmerült többletköltség jelenti, a jövőbeni nyugat-balkáni bővítésnek is költségei lesznek.   

 A várható bevételkiesést és az új kihívások fedezetét nem a hagyományos uniós politikák (kohéziós politikai, közös agrárpolitika) kárára, hanem részben pótlólagos tagállami hozzájárulásokkal kellene biztosítani.

 Fontosnak tartom, hogy a konvergenciát és versenyképességet növelő politikák támogatására a jövőben is nagy szükség mutatkozik. Ez a terület a nettó befizető tagállamok számára is előnyös. Emellett európai hozzáadott értékkel bír, mert nagyban hozzájárul a kevésbé fejlett tagállamok felzárkóztatásához. Következésképpen nem támogatjuk a kohéziós támogatások mértékének jelentős csökkentését.

 Úgy gondoljuk, hogy elsőként az új költségvetés célját, prioritásait kell meghatározni, majd ehhez hozzárendelni a költségvetési forrásokat. Egyszerű, átlátható és minden fél számára előnyös keretrendszert kell kidolgozni.

Magyarország kész a költségvetési hozzájárulását megnövelni 2020 után, hogy az MFF méretét a jövőben a GNI 1,1%-áról följebb emeljük. Ehhez azonban ambiciózus, részletes és jól kidolgozott javaslatra van szükség. 

 Nem csúszhat a költségvetés elfogadása. Pozitívan értékeljük, hogy az Európai Bizottság a kiemelt szakpolitikai területekre irányuló összes jogalkotási javaslatát legkésőbb 2018 májusáig előterjeszti, lehetővé téve az Európai Parlament és a Tanács számára, hogy időben be tudja fejezni a vonatkozó jogalkotói munkát. A mielőbbi megállapodás politikai és gyakorlati szempontból egyaránt fontos, mert a jogi és pénzügyi biztonságot garantálni kell az uniós források felhasználói számára.

 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

cccephet2018FM02.jpg

2018. február 21. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg