datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Gazdafórum Fertőszentmiklóson: a magyar gazdák érdekeit képviseli a kormány

A következő időszak tétje többek között a magyar föld magyar kézben tartása – hangzott el Fertőszentmiklóson tartott Gazdafórumon, amelynek vendége  Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke volt.

KépgalériaTeltházas lakossági fórumon a térségbeli gazdáknak, az agrárium területén tevékenykedőknek részletes tájékoztatást adott a magyar gazdasági fejlődéssel is összefüggő jelenlegi agrárhelyzetről.

Az eseményen Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselőjelöltje köszöntötte a megjelenteket és a szakmai érdekképviseletek képviselőit. Sopron és térsége képviselőjelöltje elmondta: a 2010 óta tartó kormányzati intézkedéseknek és a gazdák erőfeszítésének eredményeképpen folyamatosan erősödik az ágazat, az agrárium növekedése az első három között van az unióban, így ma már 70 ezren többen dolgoznak a mezőgazdaságban, mint 2010-ben.

 

cajakab_fertoszentmiklos_img_6545.jpg

Jakab István, a MAGOSZ elnöke az agrárfórumon elmondta: az eltelt nyolc esztendő eredményeit át kell tekinteni, azokat tisztán kell látni, hiszen csak így tudjuk megnyugtatóan megtervezni a következő időszakot. A 2010-es gazdasági állapotok után mostanra eljutottunk oda, hogy a magyar nemzetgazdaság erős, Magyarország pedig befektetésre ajánlott ország lett. A változás a mezőgazdaság terén is látványos, komoly fejlesztés történtek. Az elmúlt évek fontos feladata az agrárium számára a nyugodt légkör megteremtése volt, hiszen építkezni csak békében lehet – húzta alá a szakember, majd hozzátette: mindezeknek megfelelően fontos, hogy hosszú távon lásson előre a gazdaember, hiszen csak így tud tervezhetően gazdálkodni. A következő időszak tétje többek között a magyar föld magyar kézben tartása – tette hozzá Jakab István.

 

 

cajakab_fertoszentmiklos_img_6557.jpg

Jakab István elmondta:  Hosszú évek óta béke és nyugalom van a mezőgazdaság szereplői körében. Hazánk az utolsó eurócentig lehívta az uniós támogatásokat. 2017-ben például a 416 milliárd forintnak megfelelő euró mellé még a nemzetiköltségvetésből is közel 100 milliárd forintot fordítottunk az agráriumra.

 A magyar kormány a hazai gazdák és mezőgazdaságből élők érdekeit képviseli, amikor a szakmai képviseletekkel, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gazdaszövetséggel egyeztetve alakítja agrárpolitikáját, amelynek eredményessége kézzel fogható eredményekben valósul meg – hangsúlyozta Jakab István.

 

cajakab_fertoszentmiklos_img_6589.jpg

A szakember elmondta, hogy a kamarai választások kapcsán mindenkit köszönet illet, hisz a siker kovácsai maguk a gazdák voltak. A MAGOSZ és 17 támogató szervezetének összefogása elérte, hogy a vidék most valóban együtt, mindenkit képviselve dolgozik a közös fejlődés érdekében.

- Most a legfontosabb feladatunk, hogy a V4 országok - a hasonló elveket valló más uniós államokkal összefogva -, megakadályozzák azt, hogy a brüsszeli bürokratáklecsökkentsék az unió közös agrártámogatását, hogy ebből finanszírozzák a migránsok ellátását, tanítását, képzését, s a kontinensen való tartózkodásuk egyéb költségeit.

Firtl Mátyás az utóbbi időszak EP-ben tárgyalt uniós költségvetés fényében, továbbá a V4-ek házelnökeinek és bizottsági elnökeinek konferenciáján, az ágazatot érintő tapasztalatáról számolt be a hallgatóságnak, mintegy nemzetközi rátekintést adva az előadáson elhangzottaknak.

Firtl Mátyás emlékeztetett: közös nyilatkozatot fogadott el a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Horvátország agrárminisztere a Közös Agárpolitikáról (KAP) múlt héten Budapesten, a magyar V4 elnökség szervezésében, amelyhez a visegrádi országok mellett  Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei is csatlakoztak a KAP jövőjéről szóló egyeztetésen az uniós biztos részvételével.
 
cccajakab_fertoszentmiklos_img_6768.jpg

A 2020 utáni agrárpolitika jövőjére vonatkozóan egyetértettek abban, hogy erős közös agrárpolitikára van szükség, támogatták az agrárpolitika kétpilléres szerkezetének fennmaradását - mondta.

Egyetértettek abban is, hogy olyan gazdabarát, egyszerű közös agrárpolitika kell, amely lehetővé teszi a forrásokhoz való gyors és hatékony hozzáférést, és biztosítja a világpiaci versenyképességet. Magyarországnak kiemelten fontos az is, hogy a vidékfejlesztési forrásokból migrációs kiadásokra ne használjanak fel összegeket.
 
 
ccajakab_fertoszentmiklos_img_6779.jpg

Firtl Mátyás kifejtette: jelentős lépés a tanácskozás egy modern, az unió valamennyi polgára számára előnyökkel járó agrárpolitika létrehozásához.

2018. március 8. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg