datum+nevnap


Ajánlott oldalak
 
kdnp_ponthu.jpg
slogolink.jpg
ovlinklogo.jpg
gymsmolink.jpg
mkdsz.jpg
napocska.gif
 

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A haza minden előtt - Kópháza Nemzeti Ünnepe

Március 15-én azokat a hősöket ünnepeljük, akik 1848-ban felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül nincs Magyarországnak jövője és elég bátrak is voltak ahhoz is, hogy ezért megküzdjenek.

KépgalériaKópházán a hagyományok szerint a település történelmi emlékparkjában kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepség.

cccakophaza_unnepseg_m15_img_8699.jpg

Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője, Barcza Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, Grubits Ferenc polgármester és Németh Antal esperes közösen helyezte el a forradalom kopjafájánál a tisztelet koszorúját.

 

cccakophaza_unnepseg_m15_img_8720.jpg

A koszorúzást követően az ünnepre egybegyűlt közösség a kópházi kultúrotthonba vonult, ahol ünnepi beszédet Barcza Attila országgyűlési képviselőjelölt mondott. A legnagyobb magyart, gróf Széchenyi Istvánt idézte, aki a naplójában a következőképpen határozta meg a szabadságot:
“A szabadság, az Istennek ezen legszebb ajándéka, mint gyémánt a bérczek kebelén úgy van az emberek előtt mélyen rejtve, s az, a mi őket legbizonyosabban boldogítaná, előttük úgy szólván ismeretlen szó.”

 

 

cccakophaza_unnepseg_m15_img_8808.jpg


Március 15-e a magyar nemzet, a magyar szabadság legszentebb ünnepe. A Magyar Országgyűlés 1991-ben hozott döntése értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja - mondta Barcza Attila.

- Március 15-én azokat a hősöket ünnepeljük, akik 1848-ban felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül nincs Magyarországnak jövője és elég bátrak is voltak ahhoz is, hogy ezért megküzdjenek.    Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk Magyarországért, a magyar szabadságért és függetlenségért. Nemcsak a szabadságunkat, a függetlenségünket akarják elvenni tőlünk, hanem már a nemzeti identitásunkat, a kultúránkat, a gyermekeink jövőjét is - fogalmazott Barcza Attila beszédében.

1848 eseményeit, a forradalmi napok hangulatát a kópházi Nakovich Mihály Általános Iskola tanulóinak műsora idézte fel.

2018. március 14. / Aktuális

fideszlogo_rgb_jovo.jpg