Nyomtatás

Röszke - határszemle

Az MTV1 Híradó a kihelyezett Honvédelmi és rendészeti bizottság Röszkén tartott kihelyezett  ülését követően Firtl Mátyás - többek között - azt is hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok a migrámsokkal emberségesen bánnak táborokban. A Híradó anyaga itt tekinthető meg.

 Szerbia irányából Magyarországra, így az unió területére senki nem tud illegálisan belépni.  A magyar határon zajló eljárások teljesen rendezettek, a tranzitzóna jól működik, a kiépített kapacitások megfelelőek. Itt mindenki beadhatja menedékkérelmét, amelyet elbírálnak a magyar hatóságok. Azokat az illegálisan érkezőket, akiket a határtól számított nyolc kilométeres sávban elfognak, a magyar hatóságok visszakísérik és útbaigazítják a tranzitzóna felé, ahol beadhatják kérelmüket.
    A bizottság ülésén elhangzottakat összegezve Kósa Lajos kifejtette, a migrációs áradat jelentős része nem az üldöztetés elől menekül, hanem a törvényeket kikerülve a jobb élet reményében szeretne Nyugat-Európába eljutni. Az érkezők 95 százaléka nem együttműködő, tisztába van vele, hogy jogszabályokat sért, bár van érvényes úti okmánya, azt nem adja át, és döntő többségük hamis személyi adatokat közöl magáról. Az elmúlt időszak adatai alapján a tranzitzónában megjelentek 70 százaléka már valamelyik uniós ország hatóságánál regisztrálva van, úgy érkezik Magyarországra, hogy tudja, Az eddigi vizsgálatok nem támasztják alá azokat a híreszteléseket, hogy rendőrök és katonák nem megengedett eszközöket használtak a migránsokkal szemben. A bejelentéseket az ügyészség kivizsgálja, de egy részük eleve képtelenség, mert olyan eszközök használatával vádolták a rendőröket, amelyek nincsenek rendszeresítve.
    Firtl Mátyás (KDNP) bizottsági alelnök fontos humanitárius intézkedésnek nevezte, hogy a tranzitzónában az ügyintézés során a családokat és az kísérő nélkül érkező gyerekeket részesítik előnyben.
    A röszkei tranzitzónánál tett látogatás kapcsán a képviselő közölte, érezhető a migrációs nyomás a határnál, hiszen több százan várakoznak a hátár szerbiai oldalán. A magyar hatóságok - részben karitatív szervezetek közreműködésével - gondoskodnak róluk, vizet, élelmet biztosít nekik.
    A bizottság zárt ülésén beruházásoknak a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítéséről is tárgyalnak. A tábornok ezzel kapcsolatban elmondta, olyan eszközök beszerzéséről van szó, amelyekkel a jelenleg a határon szolgáló mintegy tízezer rendőr és katona létszámán lehetne spórolni.

 

hirado03ccc.jpg2016. július 18. / Közéleti események